Co dokładnie znajduje się w sushi? Zapytaliśmy o to ekspertów z restauracji Susharnia w Łodzi Śródmieście
Chyba nie ma takiej osoby, która chociaż raz w życiu nie słyszałaby o sushi. Ten pochodzący z Azji przysmak stał się światowym fenomenem. Jedni go uwielbiają, inni podchodzą do niego z rezerwą, uważając, że surowa ryba oblepiona ryżem niekoniecznie jest tym, co tygryski lubią najbardziej. Sushi to jednak coś więcej, a piękno tej potrawy tkwi w zmienności. Czy wiesz, co dokładnie znajduje się w sushi? Zapytaliśmy o to sushi masterów z restauracji Susharnia w Łodzi Śródmieście.
Powiedzieć, że sushi to ryba, ryż i wodorosty, to nie powiedzieć nic. Owszem, te 3 składniki stanowią absolutną podstawę niemal każdej rolki sushi, ale na tym nie koniec. Odkąd sushi stało się globalnym przysmakiem, można powiedzieć, że ograniczeniem jest wyobraźnia sushi mastera, a recenzentem kubki smakowe miłośników tego dania. Coraz częściej można znaleźć w sushi lokalne produkty i to nieco komplikuje odpowiedź pytanie, o to, co dokładnie znajduje się w środku. Ale do brzegu – jak mawiają rybacy.
Jakie składniki znajdują się w sushi Śródmieście?
Choć ciężko rozsądzić, czy ryż to serce, czy jednak dusza sushi, pewne jest to, że to najważniejszy z podstawowych składników. Jest to specjalny krótkoziarnisty ryż o owalnym kształcie, który zapewnia odpowiednią konsystencję potrawy. Jest odmianą kleistą, którą łatwo formować. Drugim ważnym składnikiem sushi Śródmieście są wodorosty Nori. To ten jadalny czarny „papier”, który otula różne rodzaje sushi. Jest on wytwarzany z czerwonych, srebrnych lub też złotych alg. Te ostatnie to już wersja exclusive. Jako że są bardziej kruche niż tradycyjnie używane wodorosty, poleca się ją jedynie zaawansowanym sushi masterom. Ostatnim składnik podstawowego tria jest świeża surowa ryba lub owoce morza. W rolkach sushi najczęściej znajdziecie łososia, tuńczyka lub węgorza (również w wersji pieczonej i grillowanej). Z owoców morza niepodzielnie króluje krewetka. Podstawowe składniki uzupełniają w różnych konfiguracjach: japońska rzepa, włókna marynowanej lub suszonej tykwy, awokado, ogórek, rzodkiew, mango, serek śmietankowy, szczypior, kawior, a nawet tamago, czyli rodzaj japońskiego omleta.
Sushi Śródmieście w restauracji Susharnia – probably the best sushi in Łódź
Niezależnie od tego, czy wasza przygoda z sushi dopiero się zaczyna, czy też kochacie je miłością absolutną, zawsze warto odwiedzić restaurację Susharnia w Łodzi Środmieście. W menu sushi Śródmieście znajdziecie zarówno absolutne klasyki – nigiri, futomaki, hosomaki oraz uramaki – jak i specjalne rolki, ręcznie formowane kulki ryżu z siekaną rybą i kawiorem owinięte czarnym „papierem”, sashimi (dla tych, co nie lubią ryżu), obłędne przystawki, zupy, dania główne i desery.