Technologie

Technologie HPP, czyli utrwalanie żywności bez konserwantów

• Zakładki: 71


Jaka powinna być nowoczesna żywność? Przede wszystkim smaczna i zdrowa. Po latach gdy w sklepach królowała przetworzona żywność, nastał trend na naturalne produkty. Zmiana trendów żywieniowych ma związek ze zwiększoną świadomością konsumentów. Coraz więcej klientów analizuje składy produktów, a także tabele przedstawiające wartości odżywcze. Od niedawna na opakowaniach możemy zauważyć oznakowania Nutri-Score, które znacznie ułatwiają wybór zdrowych i pełnowartościowych produktów.  

Taka zmiana nastawienia konsumentów, wymaga także zmiany od producentów żywności. Wiele zdrowych produktów traciła swoje właściwości w momencie obróbki, która miała wydłużyć termin przydatności do spożycia. Najczęściej stosowanymi technikami była obróbka termiczna, lub użycie substancji konserwujących. Pierwszy rodzaj metody pozbawiał często produkty witamin i zmieniał ich postać. Substancje konserwujące nie cieszą się powodzeniem wśród miłośników zdrowej żywności. Jak zatem wydłużyć termin przydatności do spożycia, zachowując jednocześnie wszystkie właściwości produktu? Czy jest to w ogóle możliwe? 

Nowoczesna metoda HPP – wysokociśnieniowe utrwalanie żywności 

Coraz większą popularność wśród producentów żywności zyskuje technologia HPP, określana inaczej wysokociśnieniowym utrwalaniem żywności. Ma to związek z wieloma zaletami i szerokimi możliwościami zastosowania tej metody w przemyśle spożywczym. Zacznijmy od wyjaśnienia na czym polega metoda HPP. Wysokociśnieniowe utrwalanie żywności to technika pasteryzacji na zimno, która przeprowadzana jest na żywności w opakowaniu końcowym. Pasteryzację na zimno przeprowadza się w specjalnych komorach. Do komory wypełnionej wodą zostaje wprowadzony kosz z produktami (w elastycznych opakowaniach końcowych). Następnie żywność poddawana jest bardzo wysokiemu ciśnieniu. Metoda ta jest bardzo ekologiczna, ponieważ woda użyta podczas procesu, może być użyta wielokrotnie, a instalacja działa na zasadzie zamkniętego obiegu. 

Zalety technologii HPP – dlaczego warto ją stosować?

Stosowanie pasteryzacji na zimno ma wiele zalet, którą docenią nie tylko producenci zdrowej żywności. Największym plusem tej metody jest możliwość przedłużenia terminu przydatności do spożycia, bez zmiany właściwości produktu. Co ważne, nie zmieniają się ani właściwości odżywcze, ani stan fizyczny, smak, czy zapach produktów. Metoda HPP sprawdzi się nawet w przypadku takich delikatnych produktów, jakimi są owoce morza. 

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.

Foto: Shutterstock 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
204 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *